سواد میراثی را میان مدیران و مردم افزایش دهیم/ بازنگری حرایم تقلیل نیست، تدقیق آن‌هاست

1403-10-15

5 دقیقه مطالعه


به گزارش خبرنگار میراث آریا، نشست رسانه‌ای مدیر کل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی عصر سه‌شنبه ۱۱ دی‌ماه با حضور برخی مدیران این حوزه در سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد.

در این نشست علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی، بیان کرد: سواد رسانه‌ای علاوه بر مردم شامل حال مسئولان هم می‌شود. ما در این سال‌ها بر مبنای علم و تخصص پیش رفتیم و با بررسی مستندات تاریخی و علم روز می‌توانیم بسیاری مسائل را حل و فصل کنیم تا حمایت بهتری از مباحث فرهنگی داشته باشیم.

او درباره احداث جاده در بیابان لوت توسط یکی از شرکت‌های هواپیمایی گفت: ضوابط ما ضوابط مشخصی است، ما در حوزه تعیین حریم عقب ماندگی تاریخی داریم و به دنبال جبران آن هستیم و برخی اوقات همین ما را گرفتار مسائل قضایی کرده است.

ایزدی افزود: با شناختی که از این شرکت هواپیمایی داریم، برداشت ما این است که دنبال کار خلاف نیستند و باید ضوابط قانونی ما را رعایت کنند. فعالیت این شرکت هواپیمایی فعلا متوقف شده است و بنا شده نقشه‌های اجرایی و اطلاعات مربوطه را برای ما ارسال کنند، ما نمی‌خواهیم مانعی برای توسعه آن منطقه باشیم اما در صورتی که منع و مانعی باشد، عدول نمی‌کنیم چون‌ شانیت جمهوری اسلامی مطرح است. در این سال‌ها کدام تولید فرهنگ و کتب درسی و فعایت هنری را در راستای معرفی میراث فرهنگی انجام دادند؟ آیا فرزندان ما قدرت دفاع از هویت میراث‌فرهنگی و هویت ایرانی خودشان را دارند؟ زمانی این قدرت را دارند که عناصر میراث‌فرهنگی حفظ شده باشد تا بتوانند سواد میراثی خود را بالا ببرند.

مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی درباره ثبت جهانی لباس قوم قشقایی گفت: در شیراز با دوستان قشقایی حرف زدیم و گفتم که در چهارچوب خرده فرهنگ‌ها به ایران افتخار می‌کنیم. یکی از شاخصه‌های هر فرهنگی لباس آن قوم است. لباس قوم لر نیز به ثبت رسیده و اگر اعتراضی هست قابلیت بازنگری دارد. مرجعیت علمی مثل دانشگاه هنر و پژوهشکده وزارتخانه اگر تفاوتی بین لباس لر و قشقایی وجود دارد باید بررسی کرده و این موضوع حل شود. ثبت این آثار برای وفاق و همدلی است. آثار جهانی چه ملموس و چه ناملموس ویترین معرفی فرهنگ و تمدن ما است و برخوردی که می‌شود باید درشان این آثار باشد.

او در ادامه درباره آسیب تغییرات اقلیمی روی آثار تاریخی گفت: این دردی است که قابل کتمان نیست و وجود دارد. بخشی از آن به واسطه عدم مدیریت صحیح منابع تشدید شده است. بخشی از تغییرات اقلیمی به واسطه عدم مدیریت صحیح بوده که آسیب وضعیت اقلیمی را تشدید کرده، برای مثال خشک شدن دریاچه ارومیه یا آنچه در خوزستان اتفاق افتاد و خوریات را خشک کرد. خیلی‌ها ایراد می‌گیرند چرا برق قطع می‌شود؟ شما فکر کردید همین مازوت سوزی‌ها و باران‌های اسیدی چه بر سر میراث‌فرهنگی و بناهای ما می‌آورد؟

ایزدی ادامه داد: ما ابایی از بازنگری پرونده‌ها نداریم، چون معتقدیم که کار ما یک کار تخصصی و علمی است. بازنگری لزوماً به معنای محدود کردن محوطه نیست و ما مواردی را داشتیم که به وسعت آن محوطه اضافه شده است. بازنگری تقلیل نیست بلکه تدقیق است. تمام داشته و حیثیت ما حفاظت از حریم‌های میراث معنوی و طبیعی است و برای همین بارها وارد دعاوی قضایی شده‌ایم. باید سواد میراثی را در بین مدیران بخش‌های مختلف افزایش دهیم تا میزان کج‌اندیشی‌ها و دست‌اندازی را کاهش پیدا کند. ما همچنان پرونده‌های مفتوحی داریم، اما معضل لاینحلی نداشتیم.

تمامی حقوق استفاده از این وب سایت متعلق به TV Gardoon می باشد. طراحی سایت توسط IdeaPractical.com

فرم درخواست آفلاین خدمات گردشگری