سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی امروز ۲۳ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران با حضور سیدرضا صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع.دستی آغاز به کار کرد.
علی دارابی قائممقام میراثفرهنگی، مریم جلالی معاون صنایعدستی از جمله افرادی بودند که برای افتتاح این نمایشگاه حضور داشتند.
در این گزارش نگاهی داریم به حواشی و اتفاقات مهمی که در روز اول نمایشگاه رخ داد.
سرما هم از علاقه به صنایعدستی کم نکرد
این نمایشگاه چهارشنبه تا شنبه در سالنهای ۷،۸،۹،۲۷ نمایشگاه برقرار است. علیرغم سرما و بارندگی شدیدی که در تهران دیده میشد اما علاقهمندان و دوستداران صنایعدستی استقبال خوبی از این نمایشگاه داشتند طوری که راهروها و سالن.های این نمایشگاه اغلب مملو از جمعیت بود.
نمایشگاهی که غرفه بومگردی دارد
شاید یکی از غرفههایی که اینجا برای علاقهمندان جلب توجه میکند غرفه.ای است که صاحبان آن به جای نشستن پشت میز و صندلی روی فرش نشسته و به پشتی.ها تکیه دادهاند. وقتی عنوان غرفه را نگاه میکنید با واژه بومگردی روبرو میشوید. روی زمین غرفه چند گلیم پهن شده و روی دیوارها چند آویز دست.ساز قرار دارد و دو در بزرگ با شیشههای رنگی نیز در دیوار روبرویی دیده میشود.
«هما تاج» موسس بومگردی دشتستان ارم، درباره کار خود گفت: علاوه بر اینکه تولید کننده صنایعدستی هستیم و در زمینه دستبافتههای داری فعالیت میکنیم، در کنار آن یک خانه بومگردی نیز داریم و تنها بومگردی هستیم که تولید صنایعدستی داریم و در دشتستان ارم مشغول فعالیت هستیم.
پاپیه ماشه هنر هنرمندان اصفهانی
پاپیه ماشه نام یکی از غرفههایی است که برای شهر اصفهان است. مصطفی جوهریان هنرمند اصفهانی کار نقاشی روی پاپیه ماشه را انجام میدهد.
او که چهل سال است مشغول این هنر است، درباره ساخت محصولات خود میگوید: ساخت پاپیه ماشه طی دو مرحله انجام میشود و بعد روی آن نقاشی میشود.
او درباره نام محصولات خود نیز گفت: آیینه، جعبه مجری، قلمدون، سینی چوب چنار و ... از محصولات ما در این غرفه هستند.
جوهریان درباره طراحیهای خود نیز ادامه داد: نقاشی روی کارها با مشورت گروهی که متشکل از برخی شاگردانم هست، طراحی میشود. همچنین نقاشیهای روی این کارها را میتوان در مکتبهای مختلف کار کرد.
صنایع دستی؛ از منبت کاری تا چرم دوزی
در سالن ۷ نمایشگاه بینالمللی، صنایعدستی، ظروفسفالی، ظروف نقره، زیور آلات و ... که برای برخی شهرها است دیده میشود.
بوشهر، اصفهان، آذربایجان شرقی، شیراز، گلپایگان از جمله این استان ها هستند. دنیای زیر آب خلیجفارس، صدفسازان مخیله، کیف و کفش چرم، گلیمبافی، زیورآلات سنتی (بوشهر)، منبت کاری گلپایگان، دولت گری و سفالگری (شیراز)، نقره و چرم (آذربایجان شرقی).
گلدان مسی با تزیینات فاخر
همچنین در این نمایشگاه اثر برجسته استاد فتاحی در قالب گلدان مسی با تزئینات فاخر هنر میناکاری برجسته و با طرح گل و مرغ رونمایی شد.
تشکلهای صنفی صنایعدستی فعال شوند
در ادامه این گزارش بخشهای مهمی از صحبتهای وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری و دبیر عالی شورای انقلاب فرهنگی میپردازیم.
سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی که بازدیدی پنج ساعته از این نمایشگاه داشت، گفت: در حال حاضر ۵۰۰ هزار نفر در صنایعدستی صاحب شناسنامه فعال و بیش از یک میلیون نفر در منازل به صورت انفرادی فعال هستند.
او افزود: سیاست وزارت میراثفرهنگی در این دوره این است که ۱۲۷۰ تشکل صنفی صنایع دستی تقویت و موانع برداشته شوند. موانع در مسیر از جمله بیمه هنرمندان، بازاریابی، برون سپاری ارزی و رفع موانع صادرات و .. شناسایی شدند.
همچنین حسین افشین معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری نیز درباره نمایشگاه صنایع دستی گفت: در رویدادها و نمایشگاههای مختلف تلاش میکنیم خانههای خلاق را معرفی کنیم تا استانهای که در این زمینه مستعد هستند از ظرفیت این معاونت استفاده کنند.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر عالی شورای انقلاب فرهنگی، نیز درباره برگزاری سیوهفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی گفت: سند ملی توسعه صنایعدستی که اخیرا در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب و توسط رئیسجمهوری ابلاغ شد، ظرفیت عظیمی هم برای هنرنمایی و ظهور حکمت در تاریخ و تمدن ایران اسلامی است و هم از نظر اشتغالزایی و خانواده محوری نقش مهمی دارد.