سخن گفتن از ظرفیتهای گردشگری سیستان و بلوچستان و شکوه و عظمت این جغرافیای تاریخی نیازمند ساعتها وقت بوده؛ چرا که این استان پر از مناطق زیبای طبیعی و اماکن تاریخی، آداب و سنتهای بومی است که هرکدام به تنهایی سرمایهای گرانبها برای این منطقه و کشور به شمار رفته است.
منطقه سیستان در شمال سیستان و بلوچستان با پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون علاوهبر مناظر بکر طبیعی، بهشتی از آثار تاریخی و باستانی کشور است که شاخصترین اثر باستانی این منطقه شهری با بیش از پنج هزار سال قدمت به نام شهرسوخته بوده، شهری که در آن آثار شگرف از جمله نخستین چشم مصنوعی جهان، نخستین انیمیشن جهان، اولین جراحی جمجمه جهان و صدها اثر دیگر کشف شد.
دریاچه اساطیری هامون، کوه خواجه، دهانه غلامان، زیارتگاه بیبی دوست، آس بادها و انواع قلعههای تاریخی چون چهل دختران، کافران، قلعه رستم و مانند آن از جمله مناطق باستانی و دیدنی این منطقه به شمار میآید، مناطق بکری که هیچ گردشگری نمیتواند نادیده از این همه زیبایی بگذرد.
قلعه رستم؛ نمادی بجا مانده از دوران سلجوقی تا صفوی
در بین تمام این نمادها و اسطورههای تاریخی قلعه رستم از جاهای دیدنی زابل به شمار میرود و با بنایی وسیع، مربوط به دوران سلجوقی تا صفوی است.
محوطهای که قلعه در آن قرار دارد، معروف به محوطه تاریخی حوضدار بوده، در منطقه حوضدار بقایای شهری باستانی با آجرکاری، ساختمانهای متعدد، سردر ورودی، برج نگهبانی و ۱۵ برج دفاعی جای گرفته است.
قلعه رستم زابل مربوط به خانهای سیستانی در زمان صفویه بوده؛ کسانی که با نامهای رئیس رستم و رئیس بهمن در منطقه حوضدار حکومت میکردند؛ این قلعه بزرگترین و با عظمتترین قلعه دوران اسلامی سیستان به حساب میآید.
عظمت منطقه حوضدار به این قلعه جنبه افسانهای تاریخی داده و به نام بزرگترین و نامآورترین شخصیت سیستان، رستم نامگذاری شده، مجموعهای حدود ۱۵ تپه مربوط به پیش از تاریخ نیز در این منطقه وجود دارند، باستانشناسان تعدادی سکه نقره مربوط به پوراندخت پادشاه ساسانی در این منطقه کشف کردهاند.